Kabir Azabı
Dünya Sevgisidir. Fakat Şiddet Derecesi Farklıdır. Azlığı, Çokluğu Dünya Sevgisine Göre Değişir. Azap, Kalbin ünya’Ya Bağlanmasının Sonucudur. İtaat Erbabı İçin Kabir Azabı Yoktur. Ancak Kabrin Şiddet Ve Azametini Hisseder.
Resulullah’ın (s.a.v) Dilinden Kabir Azabı
Resulullah (A.S.) Bir Mezarlıktan Geçerken, İki Mezardaki Ölünün Bazı Küçük Şeylerden Dolayı Azap Çekmekte Olduklarını Gördü. Bu İki Mezardaki Ölülerden Biri Hayatında Laf Taşıyıcılık Yapıyor, Diğeri İse İdrardan Sakınmıyordu. Bunun Üzerine Resulullah (A.S.) Yaş Bir Dal Almış, Ortadan İkiye Bölmüş Ve Her Bir Parçayı İki Kabre De Birer Birer Dikmiştir. Bunu Gören Ashap, Niye Böyle Yaptığını Sorduğunda; “Bu İki Dal Kurumadığı Sürece, O İkisinin Çekmekte Olduğu Azabın Hafifletilmesi Umulur.” Buyurmuşlardır
Kabir Ziyareti
İslâm Dini, Hayatında Olduğu Gibi Ölümünde De İnsana Gereken Değeri Vermiş Ve Saygıyı Göstermiş, Öldüğü Andan İtibaren Ona Yapılacak Muameleyi De Belirlemiştir. Bu Sebeple İslâm Dini, Kabristanın Düzenli Ve Tertipli Yapılmasını, Temiz Tutulmasını Ve Yeşillendirilmesini, Hayatta Bulunan İnsanların Ölülere Karşı Bir Vefa Borcu Olarak Görür. Buna Rağmen Dinimiz Öncelikle Ölünün Cesedine Değil Hatırasına Değer Verir. Bu Konuda Hz. Peygamber “Ölülerinizi Hayırla Yâd Ediniz” (Tirmizi, Cenâiz, 34) Buyurur.
Mezarlıktan Geçerken Ölülere Dua Okumak
İki Hadis-İ Şerif Meali Şöyledir : “Kabristana Giren Kimse, Yasin Suresini Okursa, Gün Ölülerin Azapları Hafifler, Ölülerin Sayısı Kadar, Ona Da Sevap Verilir. On Bir İhlâs Okuyup, Sevabı Ölülere Gönderilirse, Ölülerin Sayısınca Ona Da Sevap Verilir.”
Kabir Ziyaretinde Hangi Dualar Okunur?
Kabristana Girince, Ayakta “Esselâmü Aleyküm, Yâ Ehle Dâr-İl Kavm-İl Müminîn! İnnâ İnşâallahü An Karîbin Biküm Lâhikûn” Denir.
Leave A Comment