Sektöre çağ atlattı.

Cenaze Hizmetleri Derneği Başkanı, Antalya Kabir Bakımı ve Mezar Yapımı firması sahibi Mehmet Çetin, ilimizde mezarlık alanlarıyla ilgili şu anlık bir sıkıntı yaşanmadığını dile getirdi.

Bugünkü röportajımızın konuğu yaptığı ilginç girişimle üniversitelere konu olan ve dünya genelinde birçok girişimciye örnek olan Cenaze Hizmetleri Derneği Başkanı, Antalya Kabir Bakımı ve Mezar Yapımı firması sahibi Mehmet Çetin oldu. Kabir bakımı hizmetiyle cenaze ve mezar hizmetlerine yeni bir boyut kazandıran Çetin, bu başarısının ardından artık sektörün geneli için elini taşın altına koymuş. 2014 yılından bu yana Cenaze Hizmetleri Derneği’nin başkanlık görevini başarıyla yürüten Çetin ile yaptığımız röportajın detayları şu şekilde:

SİZİ TANIYABİLİR MİYİZ?

1979 Antalya doğumluyum. Cenaze Hizmetleri Derneği Başkanıyım ve aynı zamanda Antalya Kabir Bakımı ve Mezar Yapımı firmasının sahibiyim. Derneğimiz 2006 yılında kuruldu ve ben de 2014 yılından bu yana derneğin başkanlığını yürütüyorum. Daha önce dernekte genel sekreterlik görevinde de bulunmuştum. Mezar bakımı diye ülkemizde o güne kadar yapılmayan bir iş kurmuştuk ve devamında da mezar yapım işine de girdik. Esnaf odalarının ve derneklerin gücüne çok inandığımız için yolumuz dernekle bir şekilde kesişti ve bugünlere geldik.

 

DERNEK HAKKINDA BİLGİ ALABİLİR MİYİZ?

Derneğimiz Türkiye geneli faaliyet gösteriyor ve 50’ye yakın üyemiz var. Bunun 18-20 tanesi Antalya’dan. İstanbul, Ankara, İzmir ve Gaziantep gibi çeşitli illerden de üyelerimiz bulunmakta. Üyelerimiz arasında mezarcı, cenazeci, kazıcı, makyajcı, hoca ve çiçekçi gibi çeşitli meslek gruplarından arkadaşlarımız var. Cenaze hizmetleri, mezar yapımıyla uğraşan mermerciler, mermer ustaları, tabutçular, mezar kazıcıları, mezar bakımcıları, mezarlıkta çiçek satanlar, makyaj sanatçısı, din görevlisi, sektörde çalışan şoförler, morg hizmeti verenler, cenaze hizmetine çeşitli tekstil ve ürün sağlayan bu sektörlerde çalışan ve işveren üyelerimizin birçok sorunu var. Derneğimiz çatısı altında bu sorunların çözümü için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz.

 

SEKTÖRLE TANIŞMANIZ NASIL OLDU?

Daha önce çok farklı sektörlerde yer aldım. Rahmetli dedemin mezarında bir sıkıntı olmuştu ve bunu yaptıracak, bu mezarla ilgilenecek kimseyi bulamamıştım. Bu durumu kafama çok takmış olacağım ki bir gece rüyamda dedemin mezarını gördüm. Gördüğüm rüyadan öylesine etkilendim ki benim durumumda olan insanların sorunlarını halletmeye karar verdim ve 2008 yılında Antalya Kabir Bakımı ve Mezar Yapımı diye bir şirket kurdum. Türkiye’de yapılmamış bir işe kalkıştık ve mezarın çiçeklendirilmesi, sulanması ve bakım yapılması konusunda insanlara kendimizi ispatlamamız gerekiyordu. Fotoğrafla ve mesajla yaptığımız işleri müşterilerimize ilettik ve devamında işimizi daha da kaliteli hale getirerek bugünlere geldik. İşe ilk başladığımız 2008’de insanlar bize gülüyordu; ama bugün gelinen noktada ciddi bir potansiyel yakaladık, piyasaya kendimizi kabul ettirdik. Bu alanda Türkiye’ye örnek olduğumu düşünüyorum. Bugün insanlar il dışından beni arayarak bu işle ilgili bilgi almak istiyorlar. Hatta bu konuyla ilgili 2011 ile 2013 yıllarında Belçika, Yunanistan, Çin, Almanya gibi dış ülkelerden katılımcıların olduğu uluslararası konferanslar da düzenledim.

SEKTÖRÜN SORUNLARI NELERDİR?

Sektörün her zaman yaşadığı sorunlar var. Cenaze hizmetleri sektörü turizm sektörüyle bire bir ilişkili bir sektör ve bu anlamda sektörümüz yabancı cenaze hizmetlerine yönelik son 2 yıldır büyük bir yönelim gösteriyor. Son yıllarda turizmde yaşanılan daralmalar sektörümüz üzerine olumsuz yansıdı ve işlerimizde bir gözle görülür bir düşüş söz konusu oldu. Ülkemize ve şehrimize gelen turist sayısına göre ölüm oranları yukarı veya aşağı yönde değişkenlik gösteriyor. Elektrik çarpması, boğulma, trafik kazası gibi olaylar sonucu tatildeyken hayatını kaybeden turistler olabiliyor. Bunların ülke dışına gönderilmesi sektörümüze ekonomik bir canlılık kazandırıyor. Turizmde yaşanılan olumsuzluklar nedeniyle sektörümüzde yüzde 50’lik bir iş düşüşü yaşandı. İnşallah bu yıl turizm iyi gidecek ve bu durum sektörümüze de olumlu bir şekilde yansıyacak. Turizmin kötü gittiği yıllarda eleman çıkaran, iş yerini kapatan arkadaşlarımız oldu; ama bu sene herkes turizmden umutlu. Ayrıca, diğer sektörlerde de yer aldığı gibi bizde de giderler çok yüksek. Vergilerimiz çok yüksek. Bu konuda yetkililer bir düzenleme yaparsa esnaf arkadaşlarımızla birlikte çok mutlu olacağımızı düşünüyorum.

 

MESLEĞİNİZİN ZORLUKLARI NELERDİR?

İnsanlar cenazeleri olduğu zaman nasıl bir yol izleyeceklerini bilemiyorlar ve bununla birlikte ağır bir duygusal çöküntünü içerisinde oluyorlar. Bu noktada biz insanlara hizmet vermekten, onların parasını almaktan ziyade, kendilerine psikolojik destek de veriyoruz diyebiliriz. Cenaze sahiplerine işlerin yolunda gideceği, cenazeyle ilgili sorun çıkmayacağı gibi telkinler de bulunarak onları moral olarak rahatlatmaya çalışıyoruz. Bu aşamanın ardından cenazenin nakli ya da defni gibi konulara geçiyoruz. Haliyle bizde insanların üzüntülerine, acılarına ortak oluyoruz ve bu durum da bizim psikolojimizi ister istemez olumsuz etkiliyor. Sonuçta bizler iş yapıyoruz; ama diğer taraftan bizler de insanız ve bazen bu işin manevi boyutu bizlere de çok ağır gelebiliyor.

 

ELEMAN SIKINTINIZ VAR MI?

Personel bulmakta çok zorlanıyoruz. Mezar yapımı, mezar bakımı ve cenaze hizmetleri konusunda eleman bulmakta zorlanıyoruz. Sektörün eleman sıkıntısı sadece biz de değil, tüm alt sektörlerde mevcut. Aslına bakarsanız bize genç yaş aralığında olan çalışanlar lazım; fakat şu an çalışanlarımız daha üst yaş gruplarından oluşuyor. Söylediğim yanlış anlaşılmasın onlardan çok memnunuz ve kendilerine de hizmetleri için teşekkür ediyoruz. Gençler maalesef masa başı işleri tercih ediyor. Bu işe 28 yaşında başladım, bugün 38 yaşındayım ve genç arkadaşlarımızı bu işi yapmaya davet ediyorum; çünkü sektörümüz sosyal hakları nedeniyle çok iyi bir durumda. Sabah kahvaltısı, öğle yemeği, servisi, sigortası, haftalık izni gibi tüm haklarını sektörümüzde bulabilirler.

 

MEZARLIKLARLA İLGİLİ BİR SIKINTI SÖZ KONUSU MU?

Ülke genelinde hatta dünya genelinde mezar yerlerinle ilgili büyük sıkıntılar yaşanıyor. Standart mezar ölçüsü 1’e 2 diye bilinir; ama çevre düzenlemeleriyle birlikte bir cenazenin ihtiyaç duyduğu alan 6 metrekaredir. 70 milyon nüfusumuzla ilgili bir hesap yaptığımız zaman yer konusunda büyük sıkıntı yaşıyoruz ve bu konuyla ilgili artık bir çözüm üretilmesi gerekiyor. Böyle giderse ilerde bizi mezarlıktaki yerlerle ilgili büyük sıkıntılar bekliyor diyebilirim. İstanbul’da günlük ortalama 300 kişi vefat ediyor ve yaklaşık günlük 1 dönüm gibi bir mezarlık alanına ihtiyaç duyuluyor. Antalya’da ise günlük ortalama 60 kişi vefat ediyor. Antalya’da şu an yerle ilgili bir sıkıntımız yok. Sağ olsunlar ilimizin yöneticilerinden en ufak bir talebimizde gerekli ilgi ve alakayı görüyoruz. Sektörümüzün farkındalar ve onlardan yana hiçbir sıkıntımız bulunmuyor. Büyükşehir Belediye Başkanımız Menderes Türel’de mezarlık yeriyle ilgili gerekli çalışmaları gerçekleştirdi; ama sayısal verileri incelediğimiz zaman bir 10 yıl sonra mevcut alanlar da şehrimiz için yeterli olmayacak.

 

GELİŞEN TEKNOLOJİNİN SEKTÖR ÜZERİNE ETKİSİ?

Gelişen teknoloji bizim işlerimize de etkide bulundu. Mezarlarda artık farklı konseptler uygulanabiliyor. Osmanlı döneminde uygulanan baş taşları günümüzde artık daha fazla rağbet görmeye başladı. İnsanların mesleğini, hayat hikâyelerini yansıtan baş taşları daha çok tercih edilmeye başladı. Bu tarz durumlarda gelişen teknolojinin bize çok faydası dokunuyor. İstenilen işle ilgili 3 boyutlu çizimler yapıyoruz ve insanların bizlerden istediklerini yapmaya çalışıyoruz. Mezarlar çok farklı çeşitlerde yapılabiliyor. Bugün en düşük mezar maliyeti 600 liradan başlıyor. Lüksün sınırı yok; ama bir vermek gerekirse 10 bin lirayı bulan mezar fiyatları da görebiliyoruz. Ayrıca, yurt dışındaki ülkelere de iş yaptığımız için şu an internet sitemizi de global bir görünüme kavuşturmaya hazırlanıyorum. www.antalyakabirbakimi.com sitemize de önümüzdeki günlerde İngilizce, Rusça, Arapça ve Almanca dil seçeneklerini de ekleyerek müşterilerimize hizmet sunmaya devam edeceğim.